Veel koolmonoxidemelders deugen niet

HeBO BHV-Opleidingen

0654-665846 HeBO bericht sturen

NIEUWS BULLETIN

10 juli 2015

DEN HAAG - 

Het merendeel van de koolmonoxidemelders die op de Nederlandse markt te koop zijn, deugt niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, aldus de NVWA vrijdag.

De NVWA heeft vier types melder technisch onderzocht; geen van deze voldeed aan de technische eisen. Ze gingen bijvoorbeeld niet op tijd of niet op de goede manier af. Die koolmonoxidemelders die ernstige technische tekortkomingen hebben, mogen niet meer worden verkocht. De NVWA ziet daarop toe. Twee producenten moeten een publiekswaarschuwing uitdoen om consumenten die hun product al hebben gekocht, te waarschuwen. „CO-melders moeten doen wat ze beloven, dat staat als een paal boven water”, aldus de NVWA.

Daarnaast heeft de NVWA in het kader van een breder Europees onderzoek vijftien verschillende merken en types koolmonoxidemelders gecontroleerd. Twaalf van de vijftien onderzochte CO-melders bleken niet te voldoen aan administratieve eisen, zoals een goede gebruiksinstructie.